På denne side får du links til en række gode bøger og websteder, som jeg dels selv finder inspirerende og som jeg derfor også gerne vil anbefale til andre. Jeg giver dig også links til gode og saglige steder på nettet og sociale medier, som du måske har lyst at se nærmere på.
Bøger og ressourcer om faktorer for et godt, lang og sundt liv
Min egen bog Træningsbog for voksne kvinder er en bog, der hjælper dig med at beslutte, hvor du gerne vil hen i dit liv og hvor sundt du vil leve. Den er fuld af motiverende afsnit om kost og ernæring, alder og levetid og ikke mindst om træning og motion. Bogen tager udgangspunkt i 3 grundindstillinger:
1) Du kan forbedre din fysiske form, din kost og din livsstil uanset hvor gammel du er.
2) Det er ALDRIG for sent at gå i gang.
3) Og endelig: Der er altid gevinster knyttet til fysisk aktivitet og til en forbedret livsstil. Dén investering kommer tilbage til dig med positive gevinster. Og overskud.
Bogen er samtidig en beretning om min personlige indsats for at oparbejde en nogenlunde ordentlig fysisk form og blive god til forskellige former for træning, blandt andet at løfte vægte - efter at have lavet nærmest ingenting i 30 år udover den slags kontorarbejde, der følger med et it-job. Jeg startede med andre ord fra noget nær et nulpunkt i en alder af 57.
Send mig en mail, hvis du ønsker at købe bogen.
Bøger og ressourcer om motivation
Atomic Habits af James Clear. Dette er en bog, der handler meget om vaner - men i virkeligheden også om motivation og hvordan man får drivkraft til at ændre sine vaner. Bogen beskriver, hvordan selv ganske få ændringer (deraf navnet "atomic") kan føre til ret bemærkelsesværdige forandringer.
Richard Ryan og Edward Deci, to forskere og psykologer, har et bestemt synspunkt, der går ud på, at motivation først rigtigt er noget værd, når det kobles sammen med handling. ”To be motivated means to be moved to do something” siger de to psykologer og de har formuleret teorien om selvbestemmelse som på engelsk hedder "Self determination Theory". Når man er motiveret, føler man sig kaldet til at handle og gøre noget - så der er altså både en motivationsdel og en handlingsdel, der er med i dette her. Det er skønt at føle sig motiveret – og det er endnu skønnere, når motivationen leder til handling.
Ifølge de to psykologer fremmes menneskets lyst til at være aktivt og udfolde sig, når følgende tre basale, psykologiske behov er opfyldt:
”Autonomy” - Behovet for autonomi og selvbestemmelse
”Competence” - Behovet for at opleve sig kompetent; dét at man kan noget
”Relatedness” - Behovet for samhørighed og tilhørsforhold
Selvbestemmelsesteorien arbejder ud fra disse 3 grundlæggende psykologiske behov, altså autonomi, kompetence og samhørighed. Selvbestemmelsesteorien har en række delteorier, men kan overordnet beskrives ved hjælp af netop disse tre behov og af motivationsfaktorerne, som i grove træk kan beskrives som værende en iboende eller indre motivation samt ydre motivation. Hvis de ikke er til stede, så kan det være svært at stampe motivationen op af jorden.
Bøger og ressourcer om alder og levetid
Professor Rudi Westendorp fra Center for sund aldring på Københavns Universitet beskæftiger sig med, hvordan aldring kan være så sund som mulig. Udover forskningsartikler om emnet om sund aldring har han også har skrevet bogen Kunsten at blive ældre – den nye aldringsrevolution.
Bøger om Træning og motion
HIIT, altså High Intensity Interval Training eller på dansk højintensiv intervaltræning er en træningsform med ultrakorte og vildt eksplosive energiudladninger. Læs Michael Mosleys bog Høj puls eller tag et kig på hans HIIT-hjemmeside på https://www.fast-exercises.com/.
Jeg anbefaler også gerne websitet motionsplan.dk, som styres af viceforstanderen på Vejle Idrætshøjskole, Lars Olesen. Det er et meget omfattende website med saglig og kompetent oplysning om øvelser og viden om træning, men også alverdens forskellige beregnere og oplysninger om puls, iltoptagelse, løbetekning og også gode yogaøvelser.
Bøger og ressourcer om kost og ernæring
Hvis du synes om ideen om at dét, du putter i maven har en afgørende effekt på dit humør, din mave og din generelle sundhed, så kan denne bog anbefales: Tarme i topform: Spis dig til sundhed, energi og velvære. En bog med kostplan baseret på den nyeste forskning og 60 lækre madopskrifter samt 4 kvinders forvandling - på kun 14 dage. Af Irene Brøndum, Majbritt L. Engell, Oluf Borbye Pedersen (Politikens Forlag 2016)
Bøger og ressourcer om søvn
En skæg bog, hvor man bliver klog på hvordan vores søvn og søvnvaner har udviklet sig over de sidste par hundrede år finder man i Mikkel Venborg Pedersens bog I søvnens favn. Om søvn og sovevaner på landet 1600-1850.
Hvis du vil læse om det lidt mere biologisk faglige om hvad der sker under søvning i relation til vaskeprocesserne i hjernen, så er den danske forsker og professor, Maiken Nedergaard, der har sit eget forskerlaboratorium, Nedergaard Lab, ved University of Rochester, som er et privat forskningsuniversitet i staten New York. Maiken Nedergaards forskning har blandt andet vist, at hjernens rensesystem, som kaldes det glymfatiske system, spiller en rolle for eksempel i beskyttelsen mod Alzheimers. Du kan læse mere om dette på KUs hjemmeside og også her. Selve vaskeprocesserne i hjernen kan du se beskriver og optagelser af på På Boston Universitys side om emnet og og på www.livescience.com.
Bøger og ressourcer om stress og mentalt helbred
Birgitte Dam Jensen er specialist og terapeut med speciale i stress, chok, traume og resiliens/robusthed. Hun siger, at folk, som kan bevare deres robusthed under pres ofte er i stand til at bevare empati og etiske bevidsthed i deres aktiviteter og omgang med andre mennesker. I hendes bog Bevar dig selv af Birgitte Dam Jensen, skriver hun om dette og kommer også ind på det fænomen der kaldes "survivor's pride", der skal forstås som det modsatte af "survivor's guilt".
Bøger og ressourcer om gode relationer
Et meget stort og velrenommeret studie på Harvard, The Harvard Study of Adult Development, viser, hvad der i virkeligheden skal til for ikke blot at leve et sundt liv uden hjerte-kar-sygdomme og den slags – men hvad der statistisk har vist sig at bidrage til et langt og lykkeligt liv[i].
Der er simpelthen forskningsmæssigt belæg for at sige, at dybe, gode og meningsfyldte relationer er en vigtig faktor for et følelsesmæssigt, mentalt og fysisk godt helbred og et langt liv.[ii]
The Harvard Study inkluderer flere selvstændige delundersøgelser kaldet Grant- og Glueck-undersøgelserne. Disse undersøgelser er baseret på interviews, psykologiske observationer og notater af to grupper bestående af henholdsvis Harvard studerende samt unge voksne fra Bostons fattigste kvarter med dårlige levevilkår. Harvard-undersøgelsen startede i 1938 og har altså kørt i over 80 år på nuværende tidspunkt, og her er omkring 60 of de oprindelige 740 deltagere i undersøgelsen stadig i live - samt 2000 af deres efterkommere og børn, der nu også indgår i undersøgelsen.
Du kan se en yderst anbefalelsværdig TED Talk med danske undertekster med Robert Waldinger, som er den nuværende leder og direktør for det kørende studie.
Brug din hjerne til at styrke dit hjerte...
Hvis du er en læsehest, så drop mig en mail på min mailkonto annie@stahel.dk - så sender jeg dig en liste på ca. 2 sider med en række gode og anbefalelsesværdige bøger, som vedrører træning & motion, kost & ernæring, søvn, stress & mentalt helbred samt gode relationer.