De officielle kostråd

Hvis man mangler ideer til, hvad der er god og sund kost, så kan man jo følge de officielle kostråd.

Det er Fødevarestyrelsen, som har det overordnede ansvar for de officielle kostråd, og de har en særlig portal hertil, som hedder "Alt om kost", der findes på nettet på https://altomkost.dk/.

De 7 officielle kostråd, der blev justeret i 2005 og 2013 og senest i 2021, lyder:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Kostrådene er blevet gjort klimavenlige. Det betyder bl.a. at det anbefales at spise frilandsgrøntsager og lokalt producerede grøntsager og frugter, fordi det generelt er bedst for klimaet at spise lokale grøntsager. Og dét kan jo ingen have noget som helst imod. Det er godt for både dig selv og for Danmarks økonomi at spise lokale råvarer, og det med at vælge lokale madvarer er i øvrigt en tendens, man ser i stigende grad over hele verden.

Det allerførste råd i de officielle kostråd handler om at spise varieret og der er nok ingen tvivl om, at det i sig selv nedsætter risikoen for følgetilstande på grund af forkert kost. Det er i princippet også en del af dét med at sprede sin risiko, fuldstændig som man ser det i indsatser på det finansielle marked. Hvis du spreder din risiko og satser på flere forskellige parametre, fremfor at sætte hele indsatsen på én ting eller én bestemt kosttrend, så er du alt andet lige sikret et godt og stabilt udkomme i det lange løb.

Men sagen er også, at folk er nødt til at finde ud af, hvad der virker for dem. Meget tyder på, at vi heller ikke med kosten kan regne med at one size fits all. Der ér virkelig individuelle forskelle på hvad den enkelte tåler og trives med.

Kilder:

[i] Fødevarestyrelsens Alt om kost: https://altomkost.dk/

Spred din risiko - også når du vælger din kost