Kost og ernæring

 

I 2019 var der i aviserne en historie om en meget kræsen engelsk dreng fra Bristol i England, der mistede sit syn og en del af sin hørelse, fordi han i årevis havde levet af pommes frites, pølser, Pringles chips og skinke. Og intet andet. Han fik ikke vitaminer og næringsstoffer nok, såsom B- og D-vitamin, mikronæringsstoffer som kobber og selen og han led også af blodmangel - til trods for, at han indtog kalorier nok. Over en periode på 3 år mistede han sit syn, så han nu er blind og blot har en smule farvesyn tilbage pga. en såkaldt nutritional optic neuropathy, altså en ernæringsbaseret neuropati i øjnene, der ellers ses hos underernærede børn i lande med hungersnød [i] og [ii].


Nu går det sjældent helt så galt med ensidig kost og dette er nok et ret ekstremt tilfælde - uagtet at det er utroligt synd for den unge mand.

 

Hånden på hjertet: vi véd alle godt, hvad der er sund kost og hvad der hører til i kategorien af junkfood. Man behøver ikke at være en sundhedsapostel og man behøver heller ikke være ekspert – men i dagens Danmark er der ingen voksne, som ikke godt ved, at vejen frem er via rigtig mad, som for eksempel mad med fiber, fisk, fuldkorn, grøntsager og med mindre fedt, salt og sukker.


Men der er desværre mange danskere, der må leve med gener fra og i forbindelse med deres kost.
Der er eksempelvis mange som har fået diagnosen irritabel tyktarm, der på engelsk hedder IBS for Irritable Bowel Syndrome. Det er en ganske udbredt tilstand; som oftest hyppigere blandt kvinder end blandt mænd. Dét som ikke er så rart er, at folk af og til får skudt i skoene, at der er psykiske eller mentale sammenhænge til deres mavesmerter og tarmproblemer. Der er ganske vist noget, der tyder på, at der er en større forekomst af mental sårbarhed hos mennesker med IBS, som det for eksempel ses beskrevet hos det amerikanske National Center for Biotechnology Information[iii].
Men den omvendte konstellation er under alle omstændigheder også sand: det påvirker i den grad livskvaliteten hos folk at gå rundt med en opsvulmet mave, der er så øm, at den gør ondt bare ved pres, tryk og stramt tøj.


Mange voksne kvinder og mænd har fundet frem til særlige kostregler og individuelle tilpasninger, der virker for netop dem. Der er rigtigt mange, der har måttet har eksperimentere sig frem, inden de har fundet den ”formelsamling”, der er nyttig for netop dem.
Low fodmap-diæten er eksempelvis typisk god for folk med mave-tarmproblemer, hvilket Monash University i Australien giver belæg for. Anti-inflammatorisk kost siges at være god til folk med gigtproblemer ifølge lægen Jerk W.Langer. Bemærk dog også, at Bente Klarlund i Gå-bogen - gå, så går det nok skriver, at motion har en større indvirkning på det anti-inflammatoriske område end selve kosten har[iv] .
Andre folk har allergier, der udelukker bestemte fødevarer eller fødevaregrupper. Det kan også være, du holder dig til vegetarisk eller vegansk kost. Måske er du endda på keto/low carb-high fat-regimet eller sværger til en anden form for diæt.
Sagens kerne er at finde frem til og opstille det kostregime for én selv, der holder én energifyldt og sikrer de rette næringsstoffer til kroppen under de rette omstændigheder. Hvis du har brug for lægehjælp til dette eller vil inddrage en diætist, så er det absolut tilrådeligt.

Og er du i tvivl, så går du ikke galt i byen med de officielle kostråd. Dem kan du læse om her.

 

 

Kilder: 

[i]: https://www.bristolpost.co.uk/news/bristol-news/teenage-boy-goes-blind-deaf-3274446 
samt

[ii]: https://www.dailymail.co.uk/health/article-7419161/Boy-17-goes-blind-vitamin-deficiency-caused-diet-French-fries-Pringles.html 

[iii] Irritable bowel syndrome: Relations with functional, mental, and somatoform disorders: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4033442/ 

[iv] Gå-bogen - gå, så går det nok af Bente Klarlund Pedersen, Gyldendal 2018

 

Her kan du se 

► De officielle kostråd